V prvom zápase finále play off porazil po nájazdoch Zvolen Košice 2:1

07.04.2013 Celý región

Zvolen 7. apríla (TASR) - Úvodný finálový zápas play off hokejovej extraligy na zvolenskom ľade zvládol lepšie domáci HKM Zvolen, keď zvíťazil 2:1 po samostatných nájazdoch.

Úvodná tretina finálového vyvrcholenia play off nepriniesla žiadne výnimočné momenty. Obe mužstvá hrali presne to, čo sa od nich aj očakávalo, nepadol žiaden pekný, ba ani náhodný šťastný gól a obaja brankári, aj keď museli čeliť viacerým strelám, s ľadovým pokojom vyriešili všetky spletité situácie. Oveľa viac v strehu bol Hylák v košickej bránke, keď najskôr vychytal zopár nádejných pukov prameniacich zo zvolenského tlaku.

Už po 15 sekundách jeho bránku tesne minula strela Podkonického, v 2. min už zasahoval po pokuse Škvaridla a v 4. min aj po obkrúžení bránky P. Zuzina. Až potom sa hosťujúci Marcinko z uhla dostal k strele, brankár Šimko si však spoľahlivo postrážil žŕdku. Hylák uplatnil postreh aj v 7. min, Podkonický sa ho márne snažil prekvapiť, a potom sa poriadne zapotil.

Od 9. min Zvolenčania dovedna 90 sekúnd hrali v početnej prevahe o dvoch hráčov, našli však v sebe málo pokoja a jedine Kalla z ostrého uhla netrafil prázdnu medzeru pri pravej žŕdke. Domáci skúšali všeličo, Brabencovi nevyšla v 14. min séria kľučiek, keď mu puk v rozhodujúcom momente skĺzol z čepele, L. Jurík zasa v 20. min vymyslel nahrávku na Škvaridlo so šikovným, no nepresným tečom.

Druhá tretina vyznela na šance jasne v prospech Zvolena. Po 40 sekundách sa v oslabení nevydaril Podkonickému samostatný nájazd, snažiac sa trafiť medzi betóny Hyláka. Akoby zaklial šťastenu, pretože odvtedy aspoň tri situácie si žiadali streliť gól. V 27. min v presilovke Škvaridlova strela v ideálnom postavení nenašla správny smer, o štyri minúty neskôr Škvaridlo naservíroval puk L. Juríkovi a Hyláka opäť neprekonal, tak ako v 40. min zblízka Podkonický. Košičania ťahali za kratší koniec, pôsobili nesmelo, prvoradé bola u nich defenzíva a dve príležitosti Mlynaroviča a Jenčíka zapôsobili ako jarný vetrík na zvädnuté kvetinky.

V 31. min Mlynarovič v tiesnenej pozícii stroskotal a Jenčíkova dorážka v 35. min vyvolala viac zmätku ako premyslenosti v zakončení. Tretia dvadsaťminútovka vyvolávala dohady, kto prvý rozvlní sieť a odstráni absolútne suchoty. Pokúšal sa o to najskôr Spilar, na druhej strane L. Jurík s nevyužitým Škvaridlom v prečíslení.

Postupom času bolo zrejmé, že to bude zápas o jednom - dvoch gólov a dočkali sa ho najskôr Košičania v 47. min po krásnej akcii, nahrávke pred bránku Matisa a nakorčuľovaní strelca Mlynaroviča. Zvolenčania vyrovnali v 52. min, keď strelu švihom Čierneho od modrej tečoval P. Zuzin. V presilovke sa ocitol v 55. min v šanci Pašek, Šimko perfektne zasiahol a zápas po niekoľkých prestrelkách vyústil do predĺženia i samostatných nájazdoch. Rozhodujúci premenil v druhej sérii domáci Brabenec.
 
HKm Zvolen - HC Košice 2:1 po sam. nájazdoch (0:0, 0:0, 1:1 - 0:0, 1:0)
Góly: 52. P. Zuzin (L. Čierny) - 47. Mlynarovič (Matis, P. Svitana)
Vylúčení: 5:5 na 2 min
presilovky: 0:0,
oslabenia: 0:0,
rozhodovali: Kubuš, P. Jonák - Gajan, Korba,
5286 divákov
Samostatné nájazdy: Marcinko (Košice) - nedal, Michal Chovan (Zvolen) - nedal, Spilar - nedal, Brabenec - 1:0, Š. Novotný - nedal
 
Zvolen: Šimko - L. Čierny, Juraško, Novajovský, J. Mucha, Hraško, Hertl, Pichnarčík - P. Zuzin, Brabenec, Podkonický - Škvaridlo, L. Jurík, Michal Chovan - Čurilla, M. Jurík, Kalla - Puliš, Mahdalík, Martin Ďaloga
 
Košice: Hylák - Cebák, Štrbák, Kolba, Šeda, Martin Chovan, M. Takáč, Michal Novák - Marcel Haščák, Pašek, R. Jenčík - Spilar, T. Marcinko, Jokeľ - Š. Novotný, Marek Slovák, T. Hričina - P. Svitana, Mlynarovič, Matis 

Milan Staš, tréner Košíc (zdroj: RTVS): "Bol to ťažký zápas z hľadiska defenzívy, dokázali nás dostať pod tlak. Urobili sme individuálnu chybu, po ktorej sme inkasovali. V nájazdoch sme už nemali šťastnú ruku, nepremenili sme ani jeden a preto sme prehrali. Vedeli sme, že to bude o bránení a výkonoch brankárov, tí dnes podali výborné výkony, nedarilo sa strelcom."


Peter Mikula, tréner Zvolena (zdroj: RTVS): "Mali sme aj šance rozhodnúť zápas v prvých 60 minútach, bola to zbytočná dráma. Košice sme dostali pod tlak, ale slabina bola, že sme nepremieňali šance. Budeme chcieť vyhrať aj zajtra, uvidíme, čo na to súper."
 

Vyberte región